tisdag 27 januari 2009

Tack Lennie!

Den här veckan firar Lennie Norman 20 år som ståuppkomiker. Han gör det med att uppträda ihop med några kompisar på Norra Brunn tis-lör. Programmet hittar du här.

På premiären i kväll är det jag och Johan som är gästartister och vi har verkligen väldigt mycket att tacka Lennie för. Vi var båda med i en ståupp-tävling i Malmö 1994. Ingen av oss hade gjort standup förut och vi kände inte varandra. Lennie var konfrencier och satt i juryn. Han argumenterade för att jag och Johan skulle komma på delad första plats i tävlingen och bjöd sedan upp oss till Norra Brunn där vi fick köra ett par minuter var i hans show. Trots vår svajighet på scenen fortsatte han att bjuda upp oss ett par helger under hösten -94 och övertalade även Claes Malmberg att göra detsamma.

Han lotsade helt enkelt in oss två i branschen genom att sälja in oss till sina kollegor och till den tidens storfurste i standupvärlden - Bertil Goldberg.

På delad andra plats i tävlingen kom Roland Ulvselius och Ove Haugen som också fortfarande är i humorsvängen med standup och olika TV/radioprojekt.

Jag har under de här åren fortsatt att ha massor av kontakt med Lennie. Suttit i loger runt om i landet och fått höra ett antal sköna rövarhistoreier om poplivet på 60-talet, turnéer i Polen och gig från helvetet. Men framförallt har han gett mig en massa bra råd och söttat mig i olika sammanhang.

Lennie är ett levande bevis på att även i en väldigt egofixerad bransch som denna så är det den som är generös och ger av sig själv som håller i längden.

Nu ska jag rota fram min gamla scenskjorta från 90-talet och ha en jävligt kul kväll. Sen ser jag fram emot 20 år till med Lennie.