söndag 23 november 2008

Politik

Jag brukar ju mest ägna mig åt att klistra in ett och annat kul klipp men en barnfri söndagsförmiddag som denna får man plötsligt vansinnigt mycket tid över.

Jag har dom senaste veckorna gått och retat mig på att nu skriker bilindustrin runt om i världen efter att skattebetalarna ska gå in och rädda deras risiga företag. Och det låter ju nästan som att det faktiskt kommer bli så, i alla fall i USA. Visst är det sjukt att samtidigt som klimatfrågan och finanskrisen är på allas läppar så ska degen gå till räddningsaktioner av företag som uppenbarligen inte har hängt med i utvecklingen. Efterfrågan på bilar är ju fortsatt hög, inte minst i länder som Indien och Kina så det borde inte vara någon krisbransch utan det handlar om företag som tillverkar stora, dyra och bensinslukande bilar som folk helt enkelt inte vill ha.

Vad jag förstår är en av de viktigaste anledningarna till att världen blir bättre och vackrare att vi tillåter sk kreativ förstörelse dvs att vi låter företag och affärsidéer som inte funkar gå under och lämna plats till sånt som är effektivare och smartare. Man kan bara hoppas på att Obama och andra tar sitt förnuft till fånga och låter Detroit få några tuffa år i utbyte mot att vi i längden får hälsosammare bilar.

Va skönt. Nu kan jag ägna resten av veckan åt att klistra in gamla sketcher.

2 kommentarer:

Göte Børge sa...

Håller med dig om det absurda i att ge konstgjord andning till bilbranschen.

Problemet är väl att det skulle bli mycket kännbara effekter kortsiktigt om/när en eller flera av de stora går i konkurs.

asiL sa...

Intressant inlägg. Men jag blir distraherad, vad är det för grodyngel uppe i headern?