torsdag 8 maj 2008

Grävande journalistik?

Såg Uppdrag Granskning igår om att kistorna förstörs i samband med gravsättningen av döda människor. Alla tyckte det var fruktansvärt och var skakade av nyheten. Reporataget osade verkligen moralpanik och det var nästan ingen som kom ihåg att kistan faktiskt ligger där i jorden för att ruttna och falla sönder.

Jag tycker det är mer stötande att folk överhuvudtaget köper en dyr kista av något ädelt träslag för att sedan gräva ner den i jorden. Papp, masonit eller en vanlig säck vore väl mer lämpligt.

Själv gillar jag den indiska stilen. Ett prydligt litet bål vid strandkanten och sen ner med askan i vattnet.

5 kommentarer:

Niki Loong sa...

Har aldrig fattat varför man ska köpa en dyr kista, den ska ju ändå förmultna. Har heller aldrig fattat detta med jordbegravning. Håller med dig om den indiska traditionen att elda upp kroppen och sen sprida askan. Det kan inte vara trevligt för kyrkogårdsarbetarna att se kistan krossas och se liket stirra på nerifrån gropen.

Thomas sa...

Vad krävs för att ta del av den indiska traditionen? Är ju ateist, men att bli bränd och bli spridd verkar ju helt ok.

carri sa...

Håller mig dig, helt klart.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför folk är så hysteriska. Just sådant trams uppstår i en kultur där döden inte längre finns. Jag är 28 och har aldrig sett en död människa ... det säger ju ganska mycket.

Träkistor borde förbjudas. Lik förmultnar ju inte längre - de ruttnar. Papplåda eller säck är det ultimata.

Vonkis sa...

Här är en som har tänkt sig att brännas och läggas i en (billig) urna i en minneslund. Det blir väldigt bra för de efterlevande med som slipper en dyr grav tt hålla efter.